Pilsner

I denne artikkel vil vi kigge lidt nærmere på hvad pilsner er for en øltype

Dansk pilsner

Den nok mest kendte øl i Danmark kan næsten kun være en dansk pilsner øl, derfor er vi ikke blege for at sige, at nationaldrikken i dette land må være en dansk pilsner. Næsten alle danske bryghuse har deres bud på hvordan denne øltype skal smage og se ud, og selvfølgelig er pilsneren også bestselleren ved vores største bryghus Carlsberg.

Selvom det for mange af os sikkert føles som om den danske pilsner altid har været der, ja så er øltypen faktisk ikke så gammel.

Historien om pilsner øl

Den blev først opfundet i 1842 af Josef Grolle i byen Pilsen (deraf navnet), i Tjekkiet, hvor han begyndte at eksperimentere med dyrere og friskere råvarer til sin pilsner øl. Den øl det endte ud med var blandt de lyseste undergæret øl man hidtil havde set, men alligevel smagte øllen fantastisk og det varede ikke længe før andre lande begyndte at tage den til sig. Det er nok også derfor vi ofte glemmer at Tjekkiet faktisk har en rigtig fin ølhisorie, men det var jo også dem der kom ud med den oprindelige Budweiser.

Når det kommer til pilsner øl, så har den ikke så mange søskende (eller varianter), som f.eks. Ale eller lager, hvilket godt kan virke lidt synd, for i og med at pilsner øl er en af de mest kendte øltyper, både blandt bryghuse og forbrugere, så er der også enorm variation af smagen.

OBS Hvis du skal have pilsner i England

En lille sjov bonus information om pilsner er, at de i England kender pilsner under navnet lager, som i de fleste andre lande er en helt anden øltype. Det vides ikke om der er gået noget galt i historien, men vi ved at lager i mange sammenhænge har været en fællesbetegnelse for undergæret øl, som pilsner øllen i høj grad går ind under.

Hvis du vil lærer mere om, alle de forskellige øltyper anbefaler vi denne artikel: Klik her for at gå til øltyper