Brown Ale

Blandt ølhistorikere er brown ale kendt som en rå og rebelsk øl. Men der er også kommet mange sjove eksperimenterende øl ud af den klassiske engelske arbejder øl.

Historien om brown ale

Brown ale var oprindeligt en øltype, som de engelske bønder nød at brygge til eget forbrug og festlige lejligheder, men i takt med industrialiseringen, flyttede flere og flere ind mod byerne og de tog selvfølgelig deres brown ale med sig. Derfor er den i England kendt som en rigtig arbejder øl. 

Øllen er ikke en teknisk smuk øl, for da landmændene oprindeligt bryggede brown ale i det nordlige England, havde de problemer med at få tørret maltet ordentlig og få det ristet jævnt.

Alligevel nød den Engelske arbejderklasse deres brown ale, dels pga. Smagen men især også fordi det var en billig øl. Derfor begyndte de engelske bryghuse i løbet af 1800-tallet af tage øllen til sig og eksperimentere med denne øltype til arbejderklassen.

Med tiden er der eksperimenteret så meget denne øltype, at mange mener den har skabt fundamentet for porter.

Amerikansk og Engelsk Brown Ale

Ligesom rigtig mange andre engelske ale typer, har Amerikanerne også taget Brown Ale til sig og laver deres version.

Den eneste forskel der er på amerikansk og engelsk brown ale, er malten. Begge lande benytter sig af malt fra eget land og det er der faktisk lidt forskel på. Den engelske malt er sværere at styrer men giver en mere frugtig smag, hvor den amerikanske får et mere elegant “finish” ofte med lidt citrus agtige noter.

Eksempler på den engelske stil er newcastle brown ale, eller det danske bryghus Jacobsen, som også laver denne øltype efter den engelske tradition.

Den amerikanske version kan du finde i det danske bryghus To Øls juleøl – Santas secret, hvor de har eksperimenteret med en markant kaffesmag.

Den perfekte øltype til hjemmebryg

Som du måske kan tyde ud fra historien er denne øltype er let at gå til, og tilbyder uendelige muligheder for at eksperimenter. Derfor er det en rigtig god øl at starte med, hvis du vil igang med en hjemmebryggeri.

Vil du vide mere om de forskellige øltyper? Klik her for at gå til øltyper